A mi Mephistónk. Klaus Maria Brandauer 75

Klaus Maria Brandauer osztrák színész-rendező, Szabó István Mephisto című, Oscar-díjas filmjének főszereplője június 22-én hetvenöt éves.

MTI/Filmarchívum |

Működésben a gyűlöletgenerátor – A Jud Süss Magyarországon

Részletes kutatáson alapuló forráskiadvány jelent meg a hírhedt náci antiszemita propagandafilm, a Jud Süss magyarországi fogadtatásáról. A kortársak szavain és a kutató számadatain keresztül egyaránt meggyőződhetünk arról, milyen hatékonyan mozgósította a film a magyar tömegeket is.

Löwensohn Enikő |

Bond Múzeum nyílik a tiroli Ötz-völgyben

A 007 Spectre: A Fantom visszatér című James Bond-film 2015-ös ausztriai forgatása után a brit titkosügynök világát bemutató múzeum nyílik júliusban az Ötz-völgyi Söldenben.

MTI/Filmarchívum |

Citizen Cannes – Gilles Jacob, a legkevésbé sem szürke eminenciás

A 2014-ben a Cannes-i Filmfesztivál elnökeként leköszönt Gilles Jacob talán a legnépszerűbb francia filmes személyiség. Életútja a megbízható hivatalnok és az elkötelezett filmrajongó kettősségét egyesíti.

Boronyák Rita |

Orosz avantgárd filmhíradók online

Dziga Vertov húszas években forgatott filmhíradói, a Kino-Pravda sorozat darabjai online elérhetőek az Osztrák Filmmúzeum jóvoltából.

Filmarchívum |

Nyugalom és érzékenység. Blaskó Péter 70

Blaskó Péter Kossuth-díjas színész, a nemzet művésze június 13-án lett hetvenéves. Számos filmben is szerepelt, feltűnt Koltai Róbert legendás Sose halunk meg című filmjében, A Hídemberben Széchényi Ferencet keltette életre, szerepelt a Taxidermia és a Mansfeld című alkotásokban. 

MTI/Filmarchívum |

Frissítő nyári programok a Filmarchívumtól

A nyári melegben fesztiválokon és szabadtéri mozikban is láthatók lesznek a Filmalap Filmarchívum Igazgatóság által felújított magyar filmek, az iskolás korosztály pedig a VETÍTŐ nyári táborban ismerkedhet a mozi világával.

Filmarchívum |

Családi legendák szakértője. Gárdos Péter 70

Hetvenedik születésnapját ünnepli június 8-án Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező. Egyszer azt nyilatkozta: „Ha eddigi filmjeim tematikáját nézem, valahogy mindig a családi legendákhoz tértem vissza. Talán nem véletlenül.” 

MTI/Filmarchívum |

VETÍTŐ – Nyári tábor gyerekeknek

Július 9-13. között nagy szeretettel várja a filmek iránt érdeklődő 11-13 éves gyerekeket a VETÍTŐ, a Filmarchívum Igazgatóság és a Képzési és Innovációs Igazgatóság nyári tábora.

James Ivory, a legidősebben kitüntetett Oscar-díjas 90 éves 

Június 7-én 90 éves James Ivory filmrendező, producer, aki tavaly 89 évesen, az Oscar-díjak történetében legidősebben vehette át a kitüntetését valamely szakmai kategóriában. Háromszor jelölték Oscarra rendezőként, a sors furcsa fintora, hogy végül forgatókönyvíróként nyert 2017-ben a Szólíts a neveden című filmért.

MTI/Filmarchívum |

Hiánypótló kötet jelent meg Huszárik Zoltánról

A Talán mindenütt voltam – Huszárik Zoltán címet viselő kötetben Gelencsér Gábor filmesztéta tanulmánya mellett a rendező saját írásai és interjúi idézik föl a kiemelkedő életművet. A háromszáz oldalas, fotó- és DVD-melléklettel ellátott könyv bemutatója csütörtökön lesz a fővárosi Filmesházban.

MTI/Filmarchívum |

Hogyan kell élni, és hogyan lehet?

2008. június 6-án hunyt el Sánta Ferenc író, Az ötödik pecsét és a Húsz óra szerzője – mindkét regényből Fábri Zoltán forgatott megrázó filmet. Minden művében a kiszolgáltatottak sorsa, az egyén és a hatalom viszonya, az egyén erkölcsi felelősségvállalása érdekelte.

MTI/Filmarchívum |

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN